Veerendra Riśi – un MAFIOT, în 2000 începea planul deportării romilor

Raportul întocmit de Romani Kris (GCECWCR) din Marea Britanie despre şedinţa desfăşurată la Woolwich la data de 30. 03. 2000, privind organizarea celui d-al 5-lea Congres Rrom.

Veerendra Riśi a spus că va merge la tatăl său la Chandigarh şi ei, amândoi, vor discuta despre cum să revitalizeze la New Delhi problematica rromă. Tatăl său, Riśi, a realizat multe pentru rromi şi cu rromii. A adus lideri rromi şi la Indira Gandhi, a făcut vestipata rrome, festivaluri, în Chandigarh.
Datorită lui mulţi rromi au venit pe pământul vechi, în India. “ Acum,” a spus Riśi, “ trebuie să întreprindem o nouă activitate diplomatică, încât să se audă că rromii au un ţinut matern, că aveţi o ţară, India, care vă priveşte ca pe copiii săi. Chestiunea rromă trebuie pusă, iarăşi cu fermitate, la ONU. ONU trebuie să-i invite pe rromi în Kosovo şi să găsească soluţia cum rromii să se reîntoarcă la casele lor. În aceste activităţi şi India poate să ajute.”
Deschizând întrunirea, Josie Lee a spus că este foarte bine că au venit
Acko din Belgrad şi Rishi, o Ehavo, din partea bătrânului Rishi (care a participat la primul Congres Rom din anul 1971, în calitate de diplomat al Indiei la Londra). Bine aţi venit! – a spus Josie întregii asistenţe.
Charles Smith a informat asistenţa despre cum Romani Kris din Marea Britanie a organizat, în urmă cu treizeci de ani, Primul Congres Rom. A trimis delegaţi la toate congresele – la Geneva, Göttingen şi la Varşovia în anul 1990. Dar a sosit şi invitaţia de a trimite delegaţi la cel de-al 5-lea Congres de la Dan Hag. Congresul trebuia să fie organizat acum pe 8 aprilie 2000 . Dar nu s-a realizat. “Romilor, au trecut zece ani şi încă nu avem congres. De aceea, noi, Romani Kris, ne oferim să ajutăm IRU. Noi vom găsi un loc aici, astfel încât Congresul să-şi poată desfăşura activitatea sa ”. Pentru acest lucru – a spus Charles – el l-a cooptat pe Grattan, care a fost vechiul secretar –general al IRU.

Grattan Puxon s-a ridicat să spună că nu mai vrea să fie din nou secretar general. Dar când a fost război în Serbia şi au fost omorâţi mulţi rromi la Kosovo, iar 70.000 au fugit de acolo, el a dorit să nu li se facă nimic. “ În oraşul nostru, Colchester, am făcut demonstraţie în stradă contra NATO, pentru că a bombardat Belgradul, Novi Sad şi multe alte oraşe – din ceea ce am auzit de la Osman Balić la Niś, băiatul lui Sait Balić, ar fi că 150 de rromi au murit din pricina bombelor, iar 300 de case ale rromilor au fost rase de pe faţa pământului. Consider că trebuie organizat deîndată cel de-al 5-lea Congres, dar o întrunire mare de rang egal cu congresul. Să facem un congres de acelaşi rang, o mobilizare mare cu toţi activiştii din toate ţările în care există o uniune rromă, o organizaţie.
“Fraţilor, când rromii sunt omorâţi şi la Ehavoren – nu numai la Kosovo, sau în România, în Slovacia, în Republica Cehă, în multe alte oraşe – trebuie să ne ridicăm, să ieşim în străzi, să declanşăm un mare protest. Trebuie acum ca statele să-i asculte şi pe rromi.”
Dragoljub Acković a spus că partidul său a făcut o mare demonstraţie la Belgrad, ieşind în stradă 10.000 de rromi. El a apreciat că este posibil să existe 20.000 de activişti, în toate ţările – spune el, din treizeci de oraşe – care să iasă într-o singură zi cu toţii în stradă. Iar această zi trebuie să fie 8 Apnilie 2001, când este Ziua Romilor, după cum a fost aleasă de I-ul Conges de la Londra. Steagul rrom, steagul nostru, îl vom înălţa în această zi. “ Avem un an ca să pregătim toate activităţile congresului, ale întrunirii. Trebuie ca noi toţi să lucrăm laolaltă, în mod egal, toţi cei din colectivul de organizare a congresului, încât întrunirea să fie reuşită.” Acko, ca vice-preşedinte al BRF – Federaţia Rromă a zece state din Balcani – va intra în legătură, va discuta cu toţi, acum, în mai, când va fi organizată o întrunire a Federaţiei la Sofia, în Bulgaria. Oamenii întruniţi acolo, lideri din zece state, vor discuta la conferinţă despre cum congresul să fie puternic – despre ceea ce trebuie făcut pentru Congresul de anul viitor de la Londra. Totul constă în a face o coordonare bună între toate uniunile rrome – grupuri, uniuni, toate organizaţiile din întreaga Europă, America, Canada, Australia. Când s-a organizat primul Congres, mai înainte cu treizeci de ani, existau vreo 10 organizaţii, mici şi mari, cu toate, astăzi însă avem 300 – 400 de organizaţii. Chiar dacă lucrăm împreună, cot la cot, totuşi trebuie un colectiv bun de coordonare, aşa încât să ieşim foarte, foarte bine. Să aveţi noroc! ”
Statele care au reprezentanţi în Federaţie sunt: România (Nicolee Gheorghe), Bulgaria (Vèlko Kostòv, preşedinte), Ungaria, Iugoslavia, Grecia, Macedonia, Bosnia, Albania, Croaţia, Slovenia a mai spus Àcko.
Ilhan Tchavdar a spus că îi va contacta pe prietenii săi din Bulgaria ca să îi informeze despre cum merge organizarea Congresului.
Valdemàr Kalìnin, luând cuvântul, a arătat că va merge în vară la Moscova şi va trimite scrisori grupurilor de rromi din Federaţia Rusă, din Belarusia, Ukraina, Moldova, în Polonia, în Ţările Baltice – Lituania, Estonia şi Letonia. În felul acesta activitatea secretariatului va fi realizată în aceste ţări.
După unele discuţii, Charles Smith a spus că este posibil ca Romani Kris să organizeze întrunirea de la Londra la 8 Aprilie 2001 – poate împreună cu Parlamentul – deoarece se vor marca treizeci şi cinci de ani de la Ziua Constituţiei / Legii şi treizeci de ani de la ziua Congresului.

Dr. Thomas Acton, profesor de rromologie la Universitatea Greenwich, a arătat că au la dispoziţie un an întreg ca să procedeze la organizarea Congresului. Astfel, fiecare comunitate, fiecare grup dispune de destul timp ca să caute bani de deplasare şi de şedere la Londra.
Secretariatul trebuie să caute locuinţe, spaţii în care se va desfăşura Congresul şi spaţii unde se vor desfăşura întrunirile pe comisii ” a mai spus Dr. Acton. “Vom căuta o sală mare la Woolwich, la Primărie.”
A spus că împreună cu Congresul va face o conferinţă academică, aşa cum s-a făcut în Polonia la cel de-al patrulea congres.
Această conferinţă va putea să aducă ceva bani pentru delegaţii Congresului. Acum se observă că va costa cam 45 pounds / lire de om pe zi pentru cazare şi masă.
În afară de căminele studenţeşti vizate, pe care le poate oferi Universitatea din Greenwich, el şi alte persoane din cadrul Secretariatului vor căuta hoteluri, mici şi mari, existente în oraşul Greenwich. Secretariatul îi va solicita pe toţi cei de la Romani Kris să-i cazeze pe delegaţii care vor sosi în Londra la ei acasă.
Dr. Acton a fost de părere că este mai bine să nu caute sau să ceară bani sau ajutor de la unii oameni cu dare de mână dinafara comunităţii rrome , dar să vadă cum s-ar putea ca acest congres să fie organizat pe speze proprii, aşa cum a fost Primul Congres Rom Internaţional.
A mai arătat că cel de-al 5-lea Congres trebuie să organizeze o sărbătoare aniversară pentru cei 30 de ani de la desfăşurarea întâiului Congres Rrom, ziua în care steagul a fost înălţat, imnul adoptat. De aceea întâlnirea trebuie să fie bine organizată şi inteligent.
Este posibil, a spus el, să fie întrebată fiecare organizaţie pentru a da ceva, puţini bani pentru Congres. După cât de mare este organizaţia, după cât de bogată este ţara. Atât cât pot să dea. Astfel, Romani Kris din Marea Britanie poate da 20 penny pentru cei care vor veni din Europa de Sud – Est, unde acolo statele sunt sărace, poate da 2 penny pentru fiecare om.
Vàldemar Kàlinin a spus că este mai bine dacă azi rromii , organizaţiile lor vor solicita sprijinul de la oamenii lor, căci nu este bine ca de fiecare dată să se ceară de la gage.

Personalul din Secretariat acum s-a dus să vadă facultatea. Au constatat că într-un bloc studenţesc pot fi cazaţi 255 de inşi, existând acolo şi o parcare pentru 40 de maşini. Casa “ Thomas Spencer ” este dotată cu o cafenea în care pot servi masa 90 de oameni. Se poate, de asemenea, pregăti mâncare de către cei care doresc. În imobil există două săli mari cu o capacitate de până la 40 de persoane – un loc bun acolo unde să se adune pentru dans, pentru recepţia de seară a Congresului.
Clădirea universitară “ Thomas Spencer ” poate fi oferită din 9 aprilie 2001. În facultatea Woolwich a Universităţii Greenwich (acolo ajungi venind de la staţia Gara Greenwich Arsenal) există o sală de expunere în care pot să încapă 300 de persoane şi mai există şi alte săli pentru comisiile din cadrul sesiunii şi pentru alte activităţi.
La sfârşit, cei de la Secretariat s-au dus să vadă Primăria din Woolwich, acolo găsind o sală mare şi curată. Toţi s-au pronunţat că este mai bine să fie aici Şedinţa de deschidere a celui de-al 5-lea Congres.
Toţi vor trimite faxuri, e-mail-uri şi vor telefona acelor persoane pe care le veţi recomanda Congresului şi Secretariatului.
Secretariatul,
Charles Smith
Romani Kris
Fax / tel. 0044 1708 868986
e–mail : thegypsycouncil@btinternet com
Dragoljub Ackovic
Rromani Kongresikani Pàrtija
Fax 00381 113244 526
Tel 00381 113248 888 ext. 309
e–mail: romaindoc@ptt .yu
Dr Thomas Acton
Greenwich University
Fax 0044 181331 8905
Tel 0044 181331 8923 e–mail:
T.A.Acton@Greenwićh.ac.uk
Grattan Puxon
Fax 0044 1206710 304
Tel 0044 1206523 528

La întrunire au fost prezenţi:
Josie Lee, Preşedinte – GCECWCR;
Charles Smith – GCECWCR;
Dragoljub Ackovich, lider – Partidul Congresului Rrom din Iugoslavia
Vicepreşedinte al Federaţiei Rome din Balcani;
Veerendra Riśi, preşedintele Institutului Rom din India;
Valdemar Kalinin (Belorus / Camden TES) GCECWCR;
Ilhan Tchavdar (Bulgaria) GCECWCR;
Jaśar Erguin (Turcia);
Dr. Thomas Acton, Universitatea Greenwich – GCECWCR;
Grattan Puxon, cooptat în GCECWCR;
(Traducerea din varianta rromă: Gheorghe Sarău).

Aici este pdful curs_rromani_1

Aici este poza lui Veerendra Rishi

veerendra rishi

Jovan Damjanovic – President of Word Roma Organization,

Veerendra Rishi, Indian Institute of Romani Studies (left)  and Dr Shyam Singh Shashi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s