Yusuke Sumi- japonez, profesor universitar de rromani la Babes-Bolyai

Profesor doctor în limbile română și rromani, fără să cunoască limba română

Acest cetățean japonez, după ce a făcut 2 săptămâni de rromani cu Gheorghe Sarău, a fost recomandat la doctorat în rromani de către Gheorghe Sarău. Și-a dat doctoratul în rromani cu ROMÂNUL Gheorghe Bârlea (nici el nu știe țigănește, mi-a zis la telefon), de la Universitatea Ovidius Constanța. Subiectul tezei: dialectul romilor din orașul Turda. Am vorbit la telefon cu Yusuke Sumi, nu știe românește, nu știe engleză! Deși nu știe românește, a scris acest articol despre influența limbii române asupra dialectului romilor din Turda. De altfel, subiectul tezei sale de doctorat acesta este. Găsiți aici articolul pdf al lui  yusuke .  Acum Yusuke Sumi predă rromani la Universitatea Babes Boliay.

yusuke-sumi

https://turdanews.net/articole/invatamant/47345-video-ziua-romilor-aniversata-la-scoala-poiana-din-turda.html

Un moment inedit l-a constituit prezentarea unui profesor japonez de Filologie, care a studiat la Universitatea Babes-Bolyai și care s-a specializat în limba romani, predând în prezent această limbă la universitatea din București, dar anunțând că este dispus să vină la catedra din Cluj-Napoca, în cazul în care se va deschide o astfel de specializare și la universitatea clujeană.

Yusuke Sumi (foto dreapta) și-a dat doctoratul despre limba romani, spunând că a studiat și în cadrul comunității rome din Poiana, de care se simte apropiat.

https://www.blogtnb.com/blog-1/params/post/1413095/soprana-ato-kawara-va-da-intalnire-pe-scena-teatrului-naional-din-bucureti

Ato Kawara este, aşa cum o arată numele, japoneză. Colaboratoare permanentă a Operei Naţionale Române din Cluj. Până aici nimic surprinzător. Uimirea începe imediat ce arunci o privire peste CV-ul ei, de îndată ce o întâlnești și schimbi primele cuvinte cu ea, pur şi simplu românește. 

Wow! – nu poți să nu exclami asta. O artistă de vocaţie, un temperament puternic, o sensibilitate accentuată, la care se adaugă hotărârea de a face lucrurile cât mai corect cu putință, după specificul nipon. În plus, Ato Kawara dovedește o tenacitate ieșită din comun, cu care învinge atât timiditatea, cât și educația bazată pe un respect desăvârșit pentru ceilalți, ceea ce poate bloca ieșirea din rând și afirmarea solistică.

A studiat canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, a urmat un masterat, iar din 2012 susţine numerose recitaluri ca solistă, în România şi în Japonia. Începând din 2015, în fiecare an este invitată de Ambasada Japoniei la Sărbătoarea dedicată zilei de naștere a Împăratului, să intoneze  imnul Japoniei și pe cel al României. Anul trecut a câştigat premiul I la Concursul de romanțe Poveste de toamnă, organizat de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare.

Nici viața ei personală nu este mai puțin specială. Este măritată cu un conațional, fost student clujean, actualmente profesor la Facultatea de limbi străine a Universității din Cluj. Soțul ei, Yusuke Sumi are nu mai puțin de patru domenii de competență : limba latină (clasică și medievală); limba greacă veche; limba japoneză (nativă) și… limba rromani (fonetică și morfologie istorică). Partenerul de viață al talentatei soprane Ato Kawara este de curând și doctor în rromologie, cu o lucrare despre dialectul rromilor din Poiana Turda, jud.Cluj, cu o pasiune molipsitoare pentru această limbă – se arată pe site-ul universității clujene.

yusuke si sotia

Yusuke Sumi are un protector put-ernic, Recele Cioabă:

yusukeh.jpg

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s