Romii au plecat din India ca luptători înrolați în armatele turcești, sub conducerea regelui Chinghen Berko

În atenția doamnei  Sushma Swaraj, Ministrul de Externe a Indiei

Doamnă Ministru, domnul Marcel Courthiade dezinformează India, deformează istoria romilor și a Europei. Romii nu au plecat ca sclavi din India, în anul 1018, ci înrolați în armatele turcești ca luptători ashkeri, sub conducerea regelui rom Chinghen Berko. Eu însumi provin din casta Rom Militar, o castă asemănătoare cu casta Kshatrya. Cel mai probabil, romii au plecat din India după căderea Imperiului Bizantin, căci doar așa înțelegem rangurile turcești de ashkeri și boluk-bashi pe care romii îl folosesc și acum pentru liderii lor. Boluk-bashi este echivalent cu rangul de căpitan în armata turcă. Cu aceste ranguri de buluk-bashi conducătorii romilor au intrat în Țările Române, și le păstrează pînă astăzi.

În două legende înregistrate de N. Sheitanov de la romii bulgari, numele Indiei și motivul Exodului, sunt prezentate în legenda lui Khan Chingen: „Amen angjas athe amaro xan Čingen sar askerja; thaj ov našaldilo, ame-da nanaj kate džas, ašlam athe.”„Khan Chingen ne-a adus aici ( Sofia, Bulgaria) ca luptători ashkeri. El a murit și, pentru că noi nu aveam unde merge, am rămas aici. ” Legenda a fost înregistrată de la bătrânul rom, Raif Pachov în Sofia, în anul 1930. Cea de-a doua legendă se referă la șeful Berko: „Șeful nostru Berko a purtat o mare luptă în India și apoi ne-a condus din această țară și ne-a adus aici în Bulgaria „. Această afirmație a fost făcută de romii din Berkovica în 1949.

Bibliografie

Dr. N. Sheitanov Gypsies in Bulgaria. Materials on their folklore, language and life, page 17 in Studii Romani, vol. I, Club ’90 Publishers, Sofia, 1994.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate. Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s