Gheorghe Sarău autorul  unui GENOCID LINGVISTIC care durează de 16 ani!

Gheorghe Sarău și Camelia Stănescu DISTRUG INTENȚIONAT DIALECTUL CĂLDĂRĂRESC, în cartea Manual de alfabetizare în limba rromani
pentru copii, tineri și adulți, Editura Vandemonde 2002. Referenți: Olga Markus, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Daniela Chircu, Școala Pietroșani, jud. Teleorman

La pagina 46, Gheorghe Sarău DISTRUGE INTENȚIONAT dialectele de tip căldărăresc, cele mai numeroase din lume, ca număr de vorbitori. Copiii romi care au învățat după acest manual acceptat de UNESCO, au fost SPĂLAȚI PE CREIER, timp de 16 ani (încă e valabil) fiindu-le distrusă identitatea lingvistică. Citiți ce declară Gheorghe Sarău la pagina 46:

”Noi trebuie să știm că sunetele ä, ë și ï nu sunt din limba noastră, ele sunt luate din limbile gajikane (ne-rome).Noi le vedem și le auzim doar în cuvinte care vin din alte limbi. Să schimbăm aceste cuvinte: o khër, o sï l, khëlel. Să scriem așa: o kher, o sil, khelel.”

În alfabetul lui Marcel Courthiade, literele: ë, ï, ä, se citesc ca în românește, ă, î, ă.

Gheorghe Sarău dă un exemplu de cuvânt luat din română, ”împăratul”, romii spunând o împărato. Se referă la împrumut, ca să întărească falsa dogmă inventată de el, că s-a împrumutat vocala Î din limba română, reintroducând vechiul ”thagar”, încă folosit de mulți romi.

Gheorghe Sarău nu respectă istoria indiană a limbii Romani, căci în India se spune GHĂR sau KHĂR (casă) în multe limbi indiene, ca în limba oficială HINDI. Deci, în limba Hindi, la ”casă” se spune GHĂR, nu KHER. Gheorghe Sarău NU are dreptate. Eu pot demonstra că în limbile indiene există și vocala Î.

Din start, copii, tinerii și adulții care vor să învețe Romani, sunt îndoctrinați să nu accepte ca formă canonică limba Romilor Căldărari, care este caracterizată printre altele de suntele Ă și Î.

Această metodă de DISTRUGERE a dialectelor căldărărești înseamnă DISCRIMINARE, GENOCID LINGVISTIC și CULTURAL. Oare câtor copii de țigani căldărari le-a fost inoculată ideea că părinții lor nu au învățat bine de la strămoșii lor limba ȚIGĂNEASCĂ?

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s