Gheorghe Sarău- cum l-am cunoscut

În anul 2004 am aflat de la un prieten că există Facultatea de Romani la Universitatea București. Am luat numerele de telefon ale Deliei Grigore și ale lui Gheorghe Sarău și am sunat. Sarău era nervos, nu-i convenea, iar Delia a vorbit frumos, cu promisiuni de genul că ajungem la Sorbona. Buun. La prima oră de limba romani cu românul Gheorghe Sarău, am fost și eu curios să știu cum un român a învățat țigănește. L-am întrebat, iar Sarău mi-a zis într-o țigănească glumeață, că trebuie să-i fac cinste cu o sticlă de vin ca să îmi spună. Mi-a plăcut gluma.

Apoi, într-o zi, i-am spus că am găsit 1000 de cuvinte asemănătoare între romani și hindi. El a spus că ei, la catedră, știu doar de vreo 500. Mi-a cerut lista cu o privire PORUNCITOARE..asta nu mi-a plăcut. Pentru că nu i-am adus-o, am simțit URA în privirile lui.   Să vă povestesc cum a început să mă ÎNJURE GRATUIT. Într-o zi, pentru că nu aveam bani să îmi cumpăr bilet de metrou, am venit pe jos de la Gara de Nord pînă la Facultatea de limbi străine. Firește, eram transpirat. Așa am intrat la oră, iar el, Sarău, mi-a zis: Fomistule, miroși urât! De față cu toți colegii! Colegii și colegele au început să râdă batjocoritor…Asta nu o pot uita! În condițiile în care eu NICIODATĂ nu m-am plâns de foame în fața lui Sarău. Apoi a continuat să mă batjocorească și să mă înjure. Privirile urâte și apropourile au continuat pentru câteva zile, deși nu mai miroseam a transpirație, că veneam cu metroul. Eu făceam naveta între Videle- București…100 de kilometri ca să vin la facultate. În altă zi, ca să demonstreze tuturor că poate să mă umilească, a făcut următoarea declarație publică: Studenții care nu au ce să mănânce, le pot aranja să mănânce gratuit la o cantină. Cârpaci, tu vrei? Eu m-am stăpânit, și i-am zis elegant că vreau, dacă mă ajută să îmi găsesc loc în cămin. Sarău a zis că da, spunând: Du-te la cutare și cutare cămine și spune-le șefilor de cămin, că eu, Gheorghe Sarău, te-am trimis. Am mers la 4 cămine studențești, cele indicate de Sarău. Când le spuneam ălora cine m-a trimis, întrebau mirați: Cine mai este și Sarău ăsta, că noi n-am auzit de el!

Pe data de 25 Ianuarie 2005, de ziua mea, dădeam examen la limba romani. Am venit cu trenul 500 de kilometri la București, de la Caransebeș. Gheorghe Sarău mi-a dat nota 6 la limba romani, iar unei studente care nu era țigancă i-a dat 10! Eu tradusesem bine textul din română, doar că unele litere din alfabetul special inventat de Courthiade, nu le-am scris, ci am folosit literele normale ale alfabetului românesc. Când l-am întrebat de ce am o notă mică, eu, vorbitor nativ, iar românca are notă maximă, el a zis că eu nu știu limba!

Stând și calculând eu înjurăturile și umilințele suferite pe nedrept de la Gheorghe Sarău, am decis să nu mai vin la facultate. Mi-era frică de mine!

Apoi, după mai mulți ani, am încercat să îl iert. Și m-am dus la o școală de vară. Am vorbit cu mulți țigani despre limba romani. Vreo câțiva dintre ei i-au spus lui Sarău că mă admiră, că ce multe știu despre limba țigănească. Atunci Sarău a început să îmi înjure mama și neamul. Am auzit din gura martorilor….Bunica mea, Iordana a fost DEPORTATĂ, eu nu cred că românul Gheorghe Sarău are vreun neam deportat, însă are salariu de la Minister și la facultate pe baza limbii romani.

Voi reveni cu amănunte.

 

3 gânduri despre „Gheorghe Sarău- cum l-am cunoscut”

  1. Nu ți-e frică de Dumnezeu să-mi pui în gură ceea ce nu am zis? Când ți=-am zis eu așa mitomanule? (” Fomistule, miroși urât!”) . Să-ți dea Dumnezeu după minciunile tale! Rușine că ești făptură umană și minți în halul ăsta! Cum poți dormi? Trezește-te la realitate, scrie cărți și apoi vorbește!

    Apreciază

  2. Cum poți să spui asta? („Vreo câțiva dintre ei i-au spus lui Sarău că mă admiră, că ce multe știu despre limba țigănească. Atunci Sarău a început să îmi înjure mama și neamul”). Cine mă cunoaște știe că nu înjur și-i opresc pe toți care intră în contact cu mine să folosească cuvântul diavol ori să se blesteme! Nu ai rușine umană? Nu ți-e frică de Dumnezeu, dacă respect tot nu ai?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s