Corina G. Păun- răspunsul la SÂC-ul filosofic

O respect mult pe domnișoara Corina G. Păun. Fiind  dumneai o tânără absolventă de filosofie, așteptăm să aducă un suflu nou în mișcarea nemișcată a rromilor ONGiști. Putem să așteptăm de la domnișoara Corina aceeași profunzime în gândire ca a trecutului în neființă, semi-zeul Nicolae Gheorghe? În aceste rânduri vom analiza viguroasa gândire a domnișoarei.

Pe facebuc am avut o controversă cu dumneai despre meritocrație și politocrație. Dumneai afirma că politocrația este sinonimă cu meritocrația. A adăugat un SÂC matur, întărit probabil de diploma dumneai de filosofie. Surprinzător. Dex-ul spune că  meritocrația este sistem în care se aleg persoanele talentate, cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor obținute. 

SÂC-ul Corinei G. Păun privit invers dă CÂȘ, dar fără CAȘ la gură. Poate fi un SÂC sick? Vom vedea.

Iată ce declară domnișoara Corina:

Hai să ne unim, în minoritatea noastră, a celor care cred în limba și cultura autentică și să devenim cea mai grozavă civilizație! Pentru a produce același rezultat pentru indivizi diferiți e necesar ca ei să fie tratați în mod diferit. Și să dai aceleași șanse obiective nu înseamnă a le da aceeași șansă subiectivă.

Tradus în limbaj simplu, ultima propoziție  ar însemna că atunci când sunt angajați romii într-o instituție, nu pot fi angajați pe principii imparțiale (obiective), deși șansa angajării este virtuală!, ci, pe principii de șansă părtinitoare (subiectivă). Adică prieteșug, nepotism, mită, bribe. Dacă am greșit interpretând alambicata propoziție a domnișoarei Corina, îmi cer iertare, dar este foarte opacă. Dar, ce este important în angajarea romilor, este că ei trebuie să fie angajați pe principii IMPARȚIALE, NU poate fi vorba de părtinire. În instituțiile STATULUI ROMÂN angajarea pe principii de NEPOTISM este ILEGALĂ! Mai departe, domnișoara Corina zice că:

Mi-am dorit să intru într-o instituție de cultură a romilor pentru că mi-am dorit să văd cum crește și o putere legitimă, care guvernează fără frică, care se încrede în consensul populației, care nu caută să își asigure poziția printr-o teroare crescândă. Eu zic că legitimitatea prin încredere generează o ordine fundamentală. Nu ar trebui să ne dorim cu toții asta (kashtaleii, tradiționali, oameni)? Iar dacă această capacitatea a mea, ca individă, trezește îndoială pentru un individ diferit , trebuie să mă dau dracului cu capul de pereți și să înțeleg că libertatea politică nu e chiar fructul intelectului pur, ci e dependent de legitimitate?Legitimitate care uneori are și aspecte ce prezintă neajunsuri, nedreptăți și oportunism.

Puterea legitimă de 27 de ani este în mâinile țiganilor, nu ale romilor. La cultura romilor trebuie SĂ FIE ROMI TRADIȚIONALI, VORBITORI NATIVI DE ROMANI, și care au scris ceva, au cercetat cultura romilor.

De 27 de ani, ONGiștii kashtale ne conduc prin TEROARE. Legitimitatea în cultura romă NU poate fi obținută decât prin apartenența NATIVĂ la limba și cultura romilor.

Domnișoară Corina, nu confundați angajarea pe principii politice cu intelectul pur! Politicienii sunt majoritatea INCULȚI! Almanahele geme de literați!

Ultima propoziție a dvs este ÎNGRIJORĂTOARE pt cultura romilor de pretutindeni! Dumneavoastră NEGAȚI angajarea în instituția Statului Român pe principiul legitimării apartenenței la cultura trăită a romilor. Adică eu, nu am dreptul să fiu angajat în CNCR pentru că sunt NEDREPT, INCULT și OPORTUNIST? Adică, noi, romii tradiționali nu putem să fim angajați în CNCR pentru că suntem OPORTUNIȘTI? Oportunistul este un om care își schimbă ideile după împrejurări, urmărind numai satisfacerea intereselor personale.

Eu nu sunt oportunist. Acum 14 ani (Corina avea vreo 7 pe atunci!), eram student la secția de Rromani a domnului Gheorghe Sarău. Am renunțat la fuckultatea aia pentru că nu am putut să trec peste canonul limbii strămoșilor mei. Puteam să termin fuckultatea lui Gheorghe Sarău, și să fiu prostfesor de rromani kashtalikani. Acum am renunțat la proiectul traducerii Bibliei, unde salariul era de vreo 600 de euro din același motiv. Pot să mai aduc exemple, dar acestea sunt suficiente.

Iată altă declarație a domniței Corina G. Păun:

Punem punct. Supunerea pe care vreți s-o vedeți, o să vină în ani lumină. Iar răbdarea vă lipsește. Ne-am lămurit, eu sunt kashtalie, am caterincă, nu argumente în lumea romilor, iar dumneata prin manipularea celor disperați să găsească un Salvator, încercați să vă impuneți prin frustrare comună.

Eu nu vorbeam de nici o supunere. Nu eu trebuie să am răbdare și respect, ci domnișoara Corina, dar ea mă ironizează.

În final, aceste ultime rânduri scrise de consiliera Corina G. Păun de la CNCR sunt chiar clarificatoare de intenții:

Eu sunt o kashtalie, dar sunt de bună-credință în ceea ce privește cultura romă. Am o prețuire deosebită pentru vorbitorii nativi de limba romani și întotdeauna le voi ceda locul meu acelora care merită să îl ocupe. Sunt o kashtalie care nu a ocupat locurile speciale pentru romi în orice stadiu al educației sale, pentru că a avut norocul/privilegiul de a se naște într-o familie care și-a orientat munca spre a mă susține pe mine academic; s-a înscris la un concurs unde exista posibilitatea să concureze cu absolut oricine îndeplinea condițiile de înscriere. Din poziția de consilieră a singurei instituții publice de cultură a romilor din România, căile culturale prin care eu trebuie să propun acțiuni/proiecte/programe trebuie să fie în acord cu H.G. 609/2009 după care funcționează instituția, în acord cu Planul de Management al directorului instituției, în acord cu Strategia (2015-2020), în acord cu Carta Europeană a Limbilor. Dar, eu, ca și kashtalie care provine dintr-o familie de vorbitori nativi de limba romani, simt că am obligația să promovez autenticitatea culturii rome, de aceea simt că trebuie să mai ascult, să mai citesc, să mai aflu de la cei cu o experiență mai mare decât a mea, ca mai apoi să vorbesc. Așa cum ați făcut și dumneavoastră, domnule Cîrpaci.

Domnițoară Corina G. Păun, dvs nu puteți promova cultura romilor pentru că nu știți NIMIC despre romi! Iar dacă ați fost angajată pe principii politice, deci subiective, este GRAV!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s