Mihai Neacșu, la C.N.C.R, angajarea este pe criterii de apartenență politică?

Domnule Mihai Neacșu, sunteți șeful culturii rrome, mai bine zis al Centrului Național de Cultură a Romilor, organism al Guvernului României. Într-o recentă discuție revelatoare pe facebook cu o angajată a instituției dvs, am înțeles că angajarea ca lucrător în CNCR, este condiționată politic.  Tot aceeași persoană binevoitoare a mai spus că voi, cei care ne conduceți destinele culturale nu ne veți accepta niciodată pe noi romii simplii, să ne conducem singuri cultural.

Aș dori să știu cine a HOTĂRÂT și IMPUS criteriile de angajare în CNCR. Cu ce drept ni se impune absolvirea unei facultăți pentru a fi angajați ai CNCR-ului? Pentru că această hotărâre este UN ABUZ! Pe de altă parte, aș dori să nu amintiți de principiul cu VORBIREA LIMBII ROMANI ESTE UN AVANTAJ, că nu vă credem.

Noi știm sigur că nici dvs, domnule Mihai Neacșu nu sunteți rom de tradiție, nici alți angajați ai instituției CNCR. Dacă sunteți, și noi nu știm, am dori să ne indicați comunitatea romă de origine, și motivul pentru care de peste 20 de ani NU AȚI ÎNVĂȚAT limba romani, țigănească, așa cum îmi place mie să zic. Dacă nu sunteți romi de tradiție ce ne învățați voi pe noi?  Vă rog să definiți cultura romilor. Este cumva cultură faptul că plătiți lăutari din bugetul dat de Guvern pentru cultura romilor? Dar sutele de fetițe virtual performante la învățătură care nu au pantofiori în picioare, și nu mai vin la școală? Pentru ele ce ați făcut domnule director al CNCR, Mihai Neacșu?

Dacă nu sunteți romi autentici, cum ne veți convinge voi pe noi? Este cunoscut faptul că romii nu ascultă pe nimeni dacă nu li se vorbește în  limba lor maternă.

De ce tineri de valoare ca Daniel Petrilă nu poate fi angajat la CNCR? El a terminat și masterul, este un simbol al generației lui. Este vorbitor nativ de romani. Este nevoit să plece în Irlanda la muncă pentru că în România, la CNCR, dvs, domnule Mihai Neacșu i-ați spus că îl angajați după ce termină doctoratul? Dar dacă în Irlanda i se întâmplă ceva rău lui Daniel? Dumneavoastră domnule Mihai Neacșu dețineți vreun doctorat? Câți dintre angajații CNCR au doctorat?

De ce în sediul CNCR tronează portretul lui Nicolae Gheorghe? Nicolae Gheorghe a declarat clar că el nu vrea să moară rom, ci țigan. Iată testamentul lui :

Nicolae Gheorghe:Dacă o să mor, dacă dialoghez cu moartea constant, AŞ VREA SĂ MOR, CA OM, SAU CA ŢIGAN, dar n-o să pot să mor ca rom. (Rom sau Tigan, pag 328)  

Nicolae Gheroghe: Ţiganul nu poate fi rom. Om, poate, da. Dar tolerat ca o specie, ca un fel de formă de sub-om, asta da! (Rom sau Tigan, pag 321)  

Nicolae Gheorghe: Mama mea nu mă lăsa să mă amestec cu ţiganii lăieţi (aşa le spunea ea ţiganilor de cort) despre care zicea că sunt murdari şi „periculoşi”. Prima spaimă despre ţigani a venit de la mama mea şi mi-a inoculat-o profund, şi acum o trăiesc. (Rom sau Tigan , pag. 321)  

Nicolae Gheroghe: Şi? Cine au reuşit: romii sau ţiganii? I.R.: Cred că de fapt ne prezentăm ca romi, nu poţi prezenta ca ţigani. Pentru că proiectul emancipator e acela de rom, proiectul emancipator nu e cel de ţigan. N.G.: Proiectul emancipator al cui? Cine e actorul politic care prezintă proiectul? I.R.: Activiştii romi. Nicolae Gheorghe: Care sunt ţigani. Majoritatea provenim dintre ţigani, nu dintre romii „din neamuri”, tradiţionalii . I.R.: Se definesc romi, se re-brand-uiesc ca romi. Nicolae Gheorghe: Asta vreau să spun, dar nu sunt neapărat recunoscuţi ca romi „legitimi” (Rom sau Tigan, pag 334)

Sursa: http://www.fundatia.ro/sites/default/files/ro_124_Rom%20sau%20tigan.pdf

ROM SAU ŢIGAN Dilemele unui etnonim în spaţiul românesc, Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Cluj-Napoca, 2012.

Cuvintele din testament sunt clare, nu romii tradiționali au reușit să ocupe locuri în instituțiile Guvernului ci voi, cei care NU sunteți romi.

Vă rog, domnule Mihai Neacșu, să îmi spuneți drept: de aceea țineți potretul lui Nicoale Gheorghe în instituția care poartă numele romilor? Că v-a ajutat el, marele defunct să accedeți pe scara socială? Și că vreți să ne transmiteți că noi, romii proști și fără facultăți nu vom avea NICIODATĂ loc acolo, la frâiele puterii? Să vedem și să cunoaștem finanțatorii ca Banca Mondială, etc?

În încheiere vă rog respectuos să SCOATEȚI PORTRETUL lui Nicolae Gheorghe din sediul CNCR, conform testamentului său, căci el a spus clar că el nu vrea să mai fie rom. CNCR conține în inițiale numele istoric al romilor, cu care Nicolae Gheorgfhe nu mai voia să se identifice.

Aștept răspuns, mai ales că voi trimite și Guvernului României această scrisoare deschisă.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s