Istoria doctoratelor în limba romani

Totul a început cu Marcel Courthiade (născut în 1953), un albanez din Albania, a cărui limbă maternă este rromani, așa cum reiese din CV-ul de pe www.eesc.europa.eu, iar din cartea Romii , India și limba romani, scrisă de Gheorghe Sarău, rezultând că Marcel Courthiade este…francez occitan (pag 135 în pdf). Marcel Courthiade își dădea teza de doctorat cu titlul Structura dialectologica a limbii rromani (titlul tradus de Gheorghe Sarău), în 1995, la Sorbona (Phonologie des parlers rrom et diasysteme graphique de la langue rromani). Domnul Rene Gsell lingvist francez (1921 – 2000) a acordat doctoratul în structura tuturor dialectelor limbii romani lui Marcel Courthiade, căci așa reiese din titlul tezei de doctorat: Phonology of Romany dialects and graphic diasystem of the Romani language  . Romii fiind împrăștiați pe toată suprafața Europei, Americii de Sud și Nord, cum puteau doi francezi să știe toate dialectele? Titlul tradus direct din franceză este Fonologia dialectelor rome și a diagramei grafice a limbii romani.

Următorul doctor în limba romani este Gheorghe Sarău, cu teza de doctorat Dialectul romilor spoitori din România, 1988, teză de doctorat condusă de Lucia Wald, o româncă. Domnul Sarău a declarat că a învățat romani singur.

Un alt exemplu de profesor doctori în romani, care a învățat singur este Kimmo Granqvist. Dumnealui mi-a zis personal că a învățat singur. Este profesor la University of Helsinki a Södertörn University.

Altul ar fi japonezul Yusuke Sumi, cel care și el a învățat singur romani, și apoi s-a dus la DOMNUL Sarău, care l-a îndreptat la Gheorghe Bârlea să-i fie conducător de doctorat.

Cum să fii profesor de romani, când tu nu știi limba, că ai învățat-o târziu, la anii măturității?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s